19 november 2022

Kickboksen voor de allerjongste jeugd (5-8 jaar)

Sinds kort hebben we ook kickboks-lessen voor de allerjongsten, de kids van 5 tot 8 jaar oud. Is dat niet te jong vragen veel mensen zich af. Het antwoord daarop is simpelweg ‘nee hoor’. Bij judo beginnen de allerjongsten al van 2,5 jaar met tuimelen, een voorloper van judo. Kinderen vanaf de leeftijd van 5 zijn prima in staat om te beginnen met kickboksen. 

Weerbaarheid

De lessen zijn vooral spelenderwijs kennismaken met de verschillende technieken van het kickboksen. We gebruiken dus veel verschillende spelvormen en we leggen bovendien de nadruk op het respect wat zo belangrijk is bij een vechtsport. In deze groep leren we de kids vanaf de eerst les dat we kickboksen alleen in op de sportschool doen en niet buiten op straat of op het schoolplein. Het motto voor deze groep is daarom “we zijn sterk en lief”. Kortom, we zitten weliswaar op kickboksen maar we zijn wel altijd lief voor elkaar.

Kickboksen voor de jeugd is een prima middel om kinderen weerbaarder te maken. Ze leren hun eigen lichaam en kracht spelenderwijs kennen, ze leren fysiek omgaan met andere kinderen. Telkens zien we de kinderen zelfverzekerder en weerbaarder worden. Zo lang dat alles maar op een gecontroleerde en respectvolle manier zie je kinderen echt groeien op een positieve wijze.

Het is verbluffend om te zien hoe snel deze kinderen de technieken oppakken. In een paar weken tijd weten ze de verschillende technieken precies benoemen. Het mooist blijft elke week weer als ze ‘eindelijk’ de bokshandschoenen en scheenbeschermers weer aan mogen doen. Dan gaan ze aan de slag met elkaar om het kickboksen onder de knie te krijgen!

We houden rekening met de korte aandachtsboog van deze leeftijdsgroep. De training bestaat dus uit veel korte oefenvormen afgewisseld met allerlei spelvormen. Ze leren stoten, trappen, aanvallen en natuurlijk verdedigen. Uiteraard gaat alles met bescherming en onder begeleiding van een gediplomeerde kickboks-trainer. 

Zonder Sparren

Met deze leeftijdsgroep sparren we niet. Dat is een bewuste keuze overigens. Puur omdat sparren op deze leeftijd nog niet verantwoord is. Dat komt doordat de coördinatie van kinderen van deze leeftijd nog volop in ontwikkeling is en sparren tot onbedoelde blessures kan leiden. Kids van deze leeftijd hebben er overigens ook geen behoefte aan, ze hebben hun handel al vol aan het oppikken van alle technieken van het kickboksen.

Gratis proefles kickboksen

De les voor deze groep is op vrijdagmiddag van 16:00-17:00. Lijkt het je wat voor jouw kind? Kom dan een gratis proefles doen. Zo kunnen jullie samen vrijblijvend beoordelen of kickboksen wat voor jullie is. Materiaal kun je lenen voor een proefles. Meld je hier aan als je het een keer wilt komen proberen.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht