19 november 2022

Keurmerk Vechtsportautoriteit voor ProKick

Keurmerk Vechtsportautoriteit 

Wij hebben onlangs het keurmerk Vechtsportautoriteit mogen ontvangen en daar zijn we bijzonder trots op. Met dit keurmerk voldoen we aan alle eisen die de Nederlandse Vechtsportautoriteit stelt op het gebied van gezondheid, veiligheid en gedragsregels.

Om dit keurmerk te verkrijgen moet er onder andere een gediplomeerde (SKMO Level-3) hoofdtrainer zijn die over een EHBO-diploma en een VOG (Verklaring omtrent het gedrag) beschikt.

Voor ons is dit een belangrijke stap naar verdere professionalisering. Bovendien is het tegelijkertijd een belangrijk keurmerk voor de leden van ProKick. Het geeft immers de zekerheid dat zaken rondom veiligheid in de sportschool goed geregeld zijn.

Vechtsportautoriteit

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) is de toezichthouder voor het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) in Nederland. Daarnaast is het onafhankelijk adviesorgaan voor gemeenten die vragen hebben over deze vechtsporten.

“Nu nog mag iedereen zich trainer noemen en ergens lesgeven, tot ergernis van velen in de vechtsport,” stelt Herbert Dekkers, voorzitter van de Nederlandse Vechtsportautoriteit. “Hang een bokszak op in je schuur en noem jezelf sportschool: daar willen de vechtsportsector en gemeenten van af. Daarom is het Keurmerk Vechtsportautoriteit in het leven geroepen.” De Nederlandse Vechtsportautoriteit is de toezichthoudende organisatie voor het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) in Nederland. Hierin wordt samengewerkt met de vechtsportbonden en overheden, met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sportkoepel NOC*NSF. 

Het keurmerk geeft de gemeente zicht op de kwaliteit van vechtsportscholen. Zo kunnen ze de rotte appels gaan weren, en samenwerking zoeken met de sportscholen die hun zaken wel op orde hebben. Op den duur zullen gemeenten alleen samenwerken met keurmerkhouders. Sportscholen zonder keurmerk worden straks uitgesloten van wedstrijden. “Ook voor sporters is het Keurmerk goed,” stelt Dekkers. “Nederland is een topland in de vechtsport. Die positie kan je alleen houden als iedereen de lat hoog legt. Dat begint bij de gyms.” 

 

Deel dit bericht